Saturday, December 17, 2011

what've I done?

sila habiskan raheeq makhtum cepat! [pesan penulis kepada penulis]

yes, a good question to be asked to me, "what've I done?"

"bgn pagi, solat, tlg umi kalau rajin, kulsem, tv, kacau adik, tgk cartoon dgn adik, masak ngan umi, lunch, solat, kacau adik lg sambil tgk tv, solat, riadhah dgn adik, solat, baca quran, ajar adik english, adik tasmi' yaasin, solat, bal3, tido.. "
itu mungkin aktiviti harian penulis sesiapa sahaja (tiada perkaitan dgn sesiapa specifically)

tak rase ke hidup kite mcm dh diprogramkan.. alah, mcm robot tu... eh? kita manusia, takkan sama dengan robot plak..

that's it!

nak ke jadi macam robot?
masuk cip, diprogram, tu je laa yg duk ulang buat everytime

itulah kita secara tak sengaja, secara kita tak sedar, kita ni hidup macam robot..

robot takde matlamat hidup, takkan kita pun nak jadi manusia robot yang  takde matlamat hidup jugak..

ish, taknak lah!

tak bertamadun lah kalau kita takde matlamat hidup!

hah, tahu takpe.. sebab tu lah, matlamat hidup tu penting... :)

then, ape tunggu lagi?
jom2, set matlamat hidup.. oh, jgn lupa untuk buat sebab Allah... :)




footnote: saya tengok merlin semalam.. at the end, Sir Lancelot sacrifice because he loves Gwen right? hah, tibe-tibe terfikir, if we love Allah, we will sacrifice anything for Him, if we love Allah, merlin is nothing to us! *sigh* DUSHDUSHDUSH! tarbiyyah dari Dia.. alhamdulillah Dia tak pernah lupa nak tarik hamba Dia, semoga hamba Dia pun tak lupe nak letak Dia dalam hati ALWAYS..


hoho, gonna berjaulah bersama family tomorrow.. :) semoga kami dapat tarbiyyah membina dari Dia..

4 comments:

C.Ann Farhan said...

...jadi apakah matlamat hidup itu? ;)

cardio_72 said...

bgaimna kamu mrancang hbiskan raheeq mkhtum? dgan baca scara direct dri muka depan ke blakng kah? atau pilih dan baca cerita2 yg kna dgn knsep dnt dan bleh djdikan pnduan?

supersaiya-to-be said...

c. Ann Farhan: semua org ada matlamat hidup berbeza, tp sy bru je reboot system n that's mean matlamat dy pun bru berubah :) which are khalifah n 'abid..hohoi :)

supersaiya-to-be said...

che cardio: oh3, saya bukan org hebat, saya beru belajar bertatih tahu.. :) sy sdg cbe bce semua, sb saya nak sambung rantaian dakwah Rasulullah, so mesti tahu semua kisah Rasulullah n para sahabat dulu.. dan mungkin blh develop fikrah islamiyyah melalui semua kisah itu, bukankah ia sangat membantu untuk kita jadi supersaiya? hohoi :D