Tuesday, December 6, 2011

that's life, huh?

assalamualaikum semua...
wahh!!! rindu nak tulis-tulis.. dah lame tak update sebab wi-fi kat rumah tak functional..
takpe, Allah knows best, kan..

sepanjang perjalanan hidup ni, banyak sangat tarbiyyah Allah..
touched ok! sebab tu tanda Allah sayang sangat kat kita.. ouch!
bertuahlah kita sebab kita diberi peluang untuk melihat semuanya datang dari Allah

one fact: kalau kita tak kenal tarbiyyah, kita tak mampu pun nak tengok semua benda dari perspektif tarbiyyah

so, everyone, say 'alhamdulillah' for we got chance to be in the path of tarbiyyah.. :)

sepnjang cuti, without wi-fi, it's hard for me to update blog, to join coolsem, to deal with other akhawats, to do this and that.. seriously agak susah dengan broadband yang sangat slow bagai nak rak..

so, i used my free times to think, ' what's life? '
anyone can tell me what's life?
is, being a doctor,  a life?
is, listening to music, a life?
is, got award for being best student, a life?

hey people, what's life?

dia cakap hidup tu singkat
mak cik tu plak tambah, hidup yang singkat perlu diisi dengan fun!
adik tu cakap, fun will make our life meaningful! :p
is that life? *think-sambil-guling2*

teringat semasa sesi taaruf BTN, one of my group member told us:
'hidup dalam kehidupan'
kehidupan tu panjang  sebab 'dunia + akhirat = kehidupan'
hidup dalam kehidupan maknanya hidup kita di dunia ni is just a piece of cake from our whole kehidupan..

jom belajar math jap, [ready, ambil GDC]
lets make a ratio
kehidupan dunia : the whole kehidupan akhirat
63 (average umur malaysian) : infinity
erkk, cuba kira 63 bahagi infiinity..
cikgu math saya cakap, jawapan nya ialah 'approaching 0'
maknanya, 63 years of our life means zero, nearly nothing, nearly meaningless..

so, walau apa cara kita guna untuk make our life fun so that it is meaningful, it won't change anything!
sebab Allah dah cakap yang hidup di duia hanya senda gurau..
dan kehidupan akhirat tu yang kekal..

so, takde salahnya kita bersusah payah sikit kat dunia untuk dapat syurga abadi kan?
takde salahnya kita kejar cinta Allah kat dunia untuk jumpa Dia kat syurga nanti kan?
takde salahnya kita berkorban sikit sebab nikmat Allah tu banyak sampai tak mampu kita nak bayar kan?
takde salahnya kita buat semua benda JUST BECAUSE OF ALLAH sebab Allah pun sayang kita kan?
takde salahnya kita keluarkan semua benda dalam hati just because kita nak isi hati tu dengan Allah kan?

because, [ini pendapat saya semata]
without Allah, there will be no life....

premise 1: Allah gives us life
premise 2: life means love
conclusion: Allah loves us...  (hehe, inductive logic yang kurang tepat. tak kisah nak buat jugak)

my answer: life is a phase when we put Allah in our heart..


I LOVE ALLAH!! :D





2 comments:

Athee said...

berkesan sekali inductive logic anda hidayah! saya nak plagiarize lah :D

supersaiya-to-be said...

silakan, silakan.. ia bukan hak milik saya pun, dan saya tak tahu lah betul ke itu inductive logic.. hohoi :D