Thursday, October 18, 2012

cetusan rasa

            aku masih berada disini.. mungkin terlalu tiba-tiba untuk aku masuk menulis tanpa sedikit pun introduction.. Haha.. Perasaan menulis itu datang dengan pelbagai benda untuk dikongsi.. tapi, aku tak mahu mengambil kesempatan ini untuk menulis tentang perjalanan hidupku yang aku kira baru sahaja bermula.. 

             Jangan mual dengan bahasaku, biarkan aku keluarkan segala isi hati dengan bahasa ibundaku ini.. Teringin sekali menulis dalam bahasa syurga yang aku idam-idamkan, tapi apakan daya, sepatah perkataan pun aku tidak tahu.. haihh :p

             Sudah lama blog ini bersamaku, sangat lama.. sejak aku berada di tingkatan 4 lagi.. Kalau dulu, aku ingin menulis blog kerana sudah menjadi trend dalam kalangan batch-mate ku untuk mempunyai blog.. terasa menarik, lantas aku juga mahu berblog! Agak kelakar pada mulanya sebab aku ber-blog kerana suka mengubah-ubah template yang terbaru dan elegan, suka menambah gadget-gadget di dalam blog dan menjadikan dunia ini dunia aku.. siapa tahu, aku mula suka menulis di dalam blog.. erk, every single piece of my life, aku cuba nukilkan di dalam blog.. kelakar jika diingatkan kembali, satu masa dulu, setiap kali pulang bercuti pada hujung minggu, blog inilah yang aku jaga rapi dan terurus..

            Zaman berubah. Suasana juga. Even harga barang makin meningkat. Eh? :p

            Aku ditemukan dengan tarbiyyah. dengan dakwah.

            Dan persepsi aku terhadap blog ini juga berubah. Aku mahu nukilkan sesuatu untuk motivasi sendiri. Aku mahu catit setiap langkah di atas jalan Dakwah dan tarbiyyah ini. Itu azamku!

            Semakin aku membesar di atas jalan ini, aku memberi harapan tinggi pada blog ini. Tanggal 21 April 2012 (Hari ulang tahun ke-20) , aku nekad. Aku hadiahkan blog usang ini untuk ummah.

            Aku cuba. cuba. cuba. untuk menulis kepada ummah.
            Heheh, walaupun seringkali gagal dengan membiarkan blog ini kosong tanpa isi.
            Tapi, azam itu masih ada, cuba juga untuk menulis kepada ummat.

Bila tiba satu (beberapa sebenarnya) soalan,

"Kemana awak nak bawak orang dengan blog itu?"
"Siapa target awak?"
"Mengikut manhajkah isi-isi penulisan itu?"

AHH! Aku tak tahu. Aku buntu!

Aku mengharapkan blog ini untuk menjadi tiketku ke syurga.
Itu sahaja yang aku tahu.

Seperti tajuk yang tertera, penulisan ini sekadar cetusan rasa kepada duniaku yang sudah lama aku tinggalkan. Boleh tak nak ambil balik blog ni? *buruk siku*

Heheh.. :p

"Ya Allah, aku mahukan tiket ke syurgaMu untuk bertemuMu, in any means. Show me the path, O Allah"


aku seperti cardinal ini. Yang berhenti seketika untuk kembali
mencari arah tujuanku.


No comments: