Wednesday, September 26, 2012

da'ie pun kena hantuk berkali-kali

Assalamualaikum semua :)

alhamdulillah, berada di bumi sejuk kering membawa beribu makna buat saya.. makna yang hanya diketahui oleh Dia dan saya

Orang kata, bila hati mula jauh, akan terbit rasa rindu, hee.. saya dapat rasakan rindu itu, tapi rindu tanpa arah.. hanya Dia yang tahu perasaan itu..

dan hanya Dia yang mampu mengubatinya :)

"Kitab (Al-quran) ini tidak ada keraguan padanya,; petunjuk bagi mereka yang bertakwa"
 (2: 2)

rupanya hati yang jauh dengan Al-quran rindukan kitab itu..

Al-quran adalah petunjuk bagi orang yang bertakwa. Sebagai seorang yang menggelar dirinya sebagai seorang da'ie, statement ini pasti sudah hadam di mindanya kerana Al-quran itu yang menjadi GPS (Global Positioning System) untuk dia terus melangkah. Tapi, setakat hadam di minda sahajakah? 

terasa sangat terkesan dengan akak Ohana (usrah) saya tadi:

"Kita boleh tahu kesihatan iman kita dengan melihat kepada tiga perkara; niat di hati, percakapan di mulut dan perbuatan melalui anggota badan.. Kalau takde salah satu, means ZERO"
(ayat olahan semula oleh saya, harap maklum)

Kalau betul hati da'ie itu terikat dengan al-quran, ayuh buktikan! Di mana al-quran dalam setiap hayunan langkah kita? Saya bercakap kepada diri kerana saya menggelar diri sebagai da'ie, dan kerana saya memanggil diri saya sebagai hamba Allah.
kalau hidup tanpa Quran, macam hidup terapung atas kayak sorang diri tanpa pengayuh plastik tu.. nak ke macam tu? 

Seorang hamba yang hanya bergantung harap pada kitab Al-quran pemberian agung Tuhannya, Allah..Sedalam mana taqwa yang dibina didalam bulatan gembira (usrah, ohana etc) jika Al-quran tidak menjadi teman karib?footnote: okay merapu.. kesimpulannya, saya rindu quran :( anyone share ayat cinta please..

No comments: