Thursday, November 8, 2012

Satu langkah, bersama

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

       1 hari yang penuh makna, di Kota Dublin, jauh dari Desa Cork.

       "Perjalanan yang paling baik ialah perjalanan yang diniatkan untuk menziarahi sahabat" [quoted]

       Minggu ini, travel lagi, untuk melihat kekuasaan Allah dan yang lebih penting untuk mencari secallit tarbiyyah (melalui usrah) buat pembinaan diri. Alhamdulillah, Allah masih memilih diri ini untuk berada di tempat aku berada sekarang. Setiap kali peluang berusrah tiba, setinggi syukur buat Yang Maha Besar kuluakan. Susunan Allah yang menempatkan aku di sini, untuk terus mencari cintaNya. 

       Peluang yang datang bergolek ini, aku sambut dengan jiwa positif. 

       Allah, aku rindukan mereka, nun jauh di Kota Dublin, mereka yang bersama bertatih denganku suatu masa dahulu. Aku risaukan keadaan mereka di sana, risau jika ada yang tersalah dalam memilih. Allah mengubat kerisaunku dengan memberi peluang menziarahi mereka, alhamdulillah.

      Pada mulanya aku takut untuk berjumpa, takut andai ada hati yang terluka tika aku terpaksa menolak pelawaan reunion pada minggu lepas. Maafkan aku, tarbiyyah yang aku pilih ini mengajarkan aku untuk prioritize. Bukan tidak mahu, tapi ada yang lebih penting disini.

       Terima kasih buat sisters yang menyokong aku untuk terus gagah menemui mereka, satu demi satu.

      Aku takkan lupa saat ini. Ketika aku melangkah ke bilik seorang sister susah senangku. (Selepas berjaya meng-surprise kan beliau dengan kedatangan mengejut tiba-tiba muncul di depan pintu, heheh)

     Mutaba'ah Amal bersusun. Ayat Cinta dari Allah merata. Alhamdulillah.
     Aku menangis di dalam hati, tanda kesyukuran.
    We are still in the same boat, walaupun jarak memisahkan.
    Terima kasih Allah. Satu motivasi untuk terus berada di dalam bot itu, walau ombak setinggi gunung menanti di depan sana. Terima Kasih for the inspiration.

    Seperti biasa, sesi lepak melepak, heheh, seperti satu masa dulu. Cuma, kali ini berbeza, kerana isinya berbeza.

        A: Aku terlepas usrah semalam sebab balik lambat -.-
        B: Apelah.. Aku pergi usrah semalam, besttt
        A: -.- Kau pergi ISK x minggu lepas?
       B: tak, hehe :p
       C: Aku dah pergi, besttt!! :D *mata bersinar-sinar*

Sila tutup mulut dan percaya. Hahah. Kami dalam bot yang sama.

Tidak cukup dengan itu, Allah beri lagi peluang melawat classmate ditengah kota Dublin. Sunnguh comel nama rumah mereka, Rumah Izzah. Allah, aku saksikan keizzahan mereka dengan islam yang dipegang kukuh. Walaupun diu sekeliling mereka adalah tempat-tempat maksiat, mereka vberdiri teguh dengan memakai tag islam pada diri mereka. Terasa damai hati ketika berjemaah bersama mereka, dan terasa mahu menangis mendengar kisah Umar semasa sesi 'alkisah' usai solat maghrib.

Terharu.

Kita berada di dalam bot yang sama.

Buat sisters ku, teruskan melangkah. Biar lambat, destinasi kita pasti ada di sepan sana. Syurga bakal menjadi rumah kita. Dan Allah sebagai saksi kepada susah payah mujahadah di atas dunia ini. Teruskan melangkah, in any means :') Kalau dulu kita berukhwah kerana kelasmate (M10G), kali ini kita mulakan ukhwah yang baru, ukhwah fillah :D

Allah, jagakan mereka untukku.
Nota Kaki: Ini adalah post tertunggak tapi nk post jugak, hahah


No comments: