Saturday, June 2, 2012

Ain't a crime, aite?

"akak senanglah.. dulu sekolah agama, budak-budak baik" (adikcomel: 2011)

aiseh! sejak bila saya sekolah agama? tergelak lucu bila seorang adik di kolej menganggap saya dari sekolah agama. saya anti bahasa arab masa zaman sekolah rendah, takkan nak masuk sekolah agama kot! (asyik meniru je time exam bahasa arab) 

Saya yang dulu? pernah membuka cerita yang tersemat di dada dengan orang tertentu, tak banyak, cerita one-third of my past life je.. reaction mereka:

"serius kau macam tu dulu? macam tak blh nak percaya je weh!"
-_-"

hell yeah! past is past.. benci untuk mengingat kembali..
the rest is history
oh, saya bukan nak menjaja jahiliyyah dulu kala pada satu dunia ye.. 

I'd just finished reading Versus by Hlovate (this is not the first, second or third time..) one word to summarize everything..
CHANGING

each of us ada jahiliyyah masing-masing.. bila dah dapat tarbiyyah, join usrah, pergi daurah, many people changed.. kalau tak banyak pun, sikit lah kan.. at least, CHANGE.. start pakai baju labuh skit, tudung besar skit, beli stokin banyak-banyak etc, etc.. and me too.. simply said, many people change physically..

but then again, changing is not at the first point we knew tarbiyyah only. It should happen all the time because we will never reach for perfection as there will always be the room for improvement.

while reading versus for this time, I felt like striving and struggling harder to change.

sepatutnya, tarbiyyah itu mengubah. Kalau dulu masa cuti asyik tengok Merlin series, mungkin kali ini kita boleh dengar recording pengisian by Nouman Ali Khan atau mane-mane ustaz lah. Kalau dulu masa cuti asyik duk stalk orang, mungkin cuti kali ini kita boleh isi masa dengan hafaz quran. Kalau dulu syok menampal poster Christiano Ronaldo bagai, mungkin kali ini cuti kita boleh dipenuhi dengan menampal list mutaba'ah amal sebagai peringatan untuk diri sendiri.

"ingat senang ke adik kakak oi?"

ada ke saya menyebut kerja-kerja ini senang? Meninggalkan jahiliyyah itu menyeksakan. It torns you inside and out!

kan dah cakap.. [kredit]
TAPI, He is upthere, watching our steps to get away from all the jahiliyyah we used to do before this. Kalau Allah sedang tengok KITA, ada lagi ke yang KITA nak sebagai motivasi untuk membuang karat-karat jahiliyyah tu?

one more thing, don't have to feel so lonely lah! many-many people are trying hard to run away from jahiliyyah. They are working on the same thing too, okay? :D




footnote: sorry adik kakak saya tak sempat siapkan vid in given time -_-'


Dr. Yumi say:
mampu! mampu! mampu! minggu ni saya nak lancarkan Kempen Membuang Tummuhat (obsesi) Terhadap Perkara Jahiliyyah. Aktivitinya sila ikut kreativiti masing-masing. Antara cadangan yang dekat dengan diri saya ialah, membuang poster-poster yang tak sesuai di dalam bilik, menjauhkan buku-buku yang tidak berfaedah dari diri anda, mengikis penyakit-penyakit hati seprti dengaki, marah, dendam kesumat dll, dan menghidari aktiviti lepak-lepak yang tidak berfaedah. =p  JOM!



3 comments:

zulaikha azwin said...

JOMMMMM XD

cardio_72 said...

vrsus best kan? u shud read cntengan jlanan too... lgik tarbawi... +_+

Dr. Yumi said...

JOM!!! :D

I read Contengan Jalnan ady last year, still Versus the best! hehs :p